Smugglarrundan - "mellan hav och sjö"

Adress: 295 21 Bromölla Datum: Tisdag 23 okt 2018 - lördag 1 dec 2018 Visa karta

Adress: 295 21 Bromölla

Smugglarrundan är en 19 kilometer lång cykelrunda som tar dig genom bruksorten Bromölla och längs Edenryds Riviera.

Smugglarrundan är en 19 kilometer lång cykelrunda. Med cykel tar du dig genom bruksorten Bromölla och längs Edenryds Riviera där du slås av vackra vyer och rekreation i form av bad och vandring. Här finns möjligheter att äta, besöka pub eller varför inte stanna över på något av de olika B&B som finns utmed rundan.

Intill den stora industrin i Nymölla rinner Skräbeån – ån som binder samman Ivösjön med havet. Skräbeån är ett av södra Sveriges bästa fiskevatten för sik. Vid Skräbeån finner du också Nymölla kvarn. För att vandra Kungsleden behöver man inte ta sig upp till Norrland – man kan istället vandra ”Lilla Kungsleden” i Bromölla, som går vackert längs Skräbeån mellan Bromölla samhälle och havsmynningen.

Någon kilometer västerut kommer du till det lilla samhället Gualöv där du kan göra en avstickare längs med byavägen till den gamla romanska kyrkan från 1100-talet. Väl på rundan igen skymtar du snart Ivösjön – Skånes största sjö. Här finns möjlighet till att stanna för en fika eller varför inte bada vid badplatsen Strandängen. Därefter cyklar du alldeles intill Ivösjön och möter kanalen innan du åter är i Bromölla samhälle. På väg in i centrum passerar du ortens storlekplats – här finns möjlighet att fördriva någon timme.

Smugglarhistorier
• Mjuka bylten gav stora pengar
Båtarna kom nattetid och i skydd av mörkret fördes mystiska bylten i land vid Edenryd. Ett litet gråstenshus på stranden nedanför Gästgivaregården användes som gömställe. Smugglarna tog stora risker, men det var mycket pengar som stod på spel. Smuggelgodset var – tyger! En gång på 1830-talet, uppstod en våldsam strid mellan en nitisk kustvakt och smugglarna. Smugglarna var berusade och beväpnade med knölpåkar när de angrep vakten. Historien slutade med att vakten sköt ihjäl en av smugglarna med sin pistol och högg nässpetsen av den andre med sin sabel.

• Tankar på Ivösjön
Solen strålande över Ivösjön och ett par herrar var ute och pimpelfiskade denna härliga vinterdag. Plötsligt ser de en bil med släp komma körande på den isbelagda sjön. Ekipaget styrde mot Iföverken, där de stannade en kort stund, lastade ombord septiktankar och sedan försvann igen över på andra sidan sjön.

• Centrum för starka affärer
Under 1920- och 30-talen var Edenryd och Nymölla centrum för spritsmuggling. I Sverige hade ransonering av alkoholhaltiga drycker införts och det lockade smugglare att börja göra ”affärer” med Tyskland. Beställarna var för det mesta malmöbor men det ansågs lättare att ta in smuggelspriten här uppe än i det livligt trafikerade Öresund. Dunkar med 96-procentig sprit levererades med motorbåtar under dygnets mörkaste timmar och transporterades sedan med bil till Malmö.

• Stora ord stjälpte tjuven
En förslagen tjuv ville tjäna en hacka på att smuggla ut toastolar från verket och sedan sälja dem. Han fyllde kofferten på sin bil med "stolar" och körde sedan ut från fabriksområdet. Nöjd med det han uppnått skröt han vitt och brett om sina "erövringar" och fällde på sätt sig själv. Några körningar senare greps han med smuggelgodset i famnen.

• Slut för idag, tack för idag...
Tänk dig en anställd på Iföverken som från och till plockar lite metallstänger ut förrådet och svetsar ihop dem till en dragkärra. När kärran är klar lastar han den med flis och tar med den vid slutet av arbetsdagen. I vakten upptäcker de att mannen har flis med sig och ber honom att lasta av detta genast. Det gör mannen, men rullar ut med sin nybyggda dragkärra.

Visa mer

Tillfällen

Datum    
24 Okt
Onsdag 24 okt 2018
25 Okt
Torsdag 25 okt 2018
26 Okt
Fredag 26 okt 2018
27 Okt
Lördag 27 okt 2018